Första svenska kvinna och världens yngsta kvinna att gå i mål i en trippel Ironman

Viscus är stolt sponsor till Malin Hellberg som nyligen blev rankad 12:a i världen bland de kvinnor som som tävlar ultra triathlon (alltså tävlingar på distanser från dubbel Ironman och uppåt). Med ca 20 timmars träning i veckan hinner Malin dessutom med heltidsstudier till fysioterapeut och arbete. Imponerande tycker vi på Viscus! Inte nog med det är hon första svenska kvinna och yngsta kvinnan i världen som genomfört en trippel ironman. Läs gärna vidare om Malins vardag och säsongen som varit här nedan.

I sin karriär har malin genomfört följande:

1 Marathon
3 6-timmars (man springer så långt man kommer på 6 timmar)
1 Ironman (3,8 km simning, 180 km cykling, 42 km löpning)
1 Trippel Ironman (11,4 km simning, 540 km cykling, 126 km löpning)- Första svenska kvinna och världens yngsta kvinna att gå i mål.

Hur ser din vardag ut?

Min vardag planeras runt min träning och mina studier till Fysioterapeut. Jag älskar att gå upp tidigt på morgonen innan alla andra har vaknat och få in ett härligt morgonpass innan skolan. Sedan ägnar jag dagen åt mina studier för att sedan träna igen på kvällen. På helgerna finns tid för de riktigt långa passen. Jag älskar att ta cykeln och ge mig ut hela dagen, och ibland natten. Mina söndagar spenderar jag med att arbeta som massör. Sedan avslutar jag veckan med att på söndag kväll hålla i ett härligt cykelpass.

Hur länge har du sysslat med triathlon?

Jag började med Triathlon i juni 2011. Jag var med i min pappas (Petri Hellberg en av Viscus Personliga Tränare) crew under dubbel Ironman i Österrike och bestämde mig då för att jag skulle satsa på ultra triathlon, och sedan den dagen har stora delar av mitt liv kretsat kring sporten.

Hur ofta tränar du?

Jag tränar i snitt ca 20 timmar i veckan. Jag har två vilodagar på 10 dagar men många dagar tränar jag flera pass.

Du blev rankad 12 på world cup hur går den till?

Man samlar poäng på när man genomför IUTA tävlingar (International Ultra Triathlon Association). Olika distanser ger olika poäng. Sedan ger olika resultat inom varje tävling olika poäng. Vidare ges poäng för olika rekord, exempelvis nationsrekord och banrekord mm. I slutet av säsongen vinner den med mest poäng.

Säsongen har just avslutats hur har den varit?

Säsongen har varit helt grym. Träningen har gått jättebra och jag har fått vara helt fri från skador. När det var dags för Trippel Ironman i juli var jag i väldigt bra form. Tävlingen gick bra och jag placerade mig på 3dje plats av damerna och blev Sveriges första kvinna och världens yngsta kvinna att genomföra en trippel Ironman.

När börjar nästa?

Jag börjar träna för nästa säsong om två veckor (1/12). Världscupen börjar i mars i Florida. Min nästa planerade tävling är Trippel Ironman i Lensahn sista helgen i juli. Om jag får det att gå ihop är det möjligt att jag även kör en dubbel Ironman.

1438108429444

Tack Malin för spännande svar, vi på Viscus önskar dig all lycka till inför nästa säsong!

Related Posts