Löpskolning

Förbered kroppen innan löprundan

Löpning är en motionsform som är utmärkt ur flera synpunkter, kan göras var som helst, när som helst och kräver inte särskilt mycket utrustning. Många tänker att vem som helst kan ju springa det är väl inte så svårt. Dock ligger det ganska mycket teknikträning bakom ett bra löpsteg vilket kan vara värt att tänka på om man vill undvika skador och springa mer löpekonomiskt. Det kommer kännas mycket lättare och roligare om man lägger lite tid på att faktiskt tänka efter på hur man egentligen springer.

 

Det bästa är att söka upp någon som har utbildning i anatomi och löpning som kan hjälpa dig genom att filma och analyser löpsteget och ge en tips och övningar för förbättringar och därefter göra en uppföljning. Om man inte har den möjligheten kan man be kompisen filma och sen titta på det själv och jämföra med filmer som finns på hemsidor riktade mot löpare.

 

Nedan har ni några övningar som är bra att göra innan man springer iväg på sin runda, både för att stärka upp och väcka musklerna som används vid löpning och för att lära kroppen hur vi vill hålla kroppen när vi är ute och springer.

 

Tågång: Gå framåt på tå och fördela vikten jämt över alla tårna, små steg, sträckta knäleder hela tiden, sug in naveln mot ryggraden, ”lång” hållning, tänk att svanskotan dras ner mot marken samtidigt som mitten på skallen dras uppåt (stärker upp vader och övar kroppen i en god hållning).löp

Hälgång: Tänk på samma saker som vid tågång men nu går du framåt på hälarna och lyfter upp tårna mot himlen så mycket som möjligt (stärker upp skenbensmusklerna och övar kroppen i en god hållning).

löp2

Två klassiska löpskolningsövningar

Höga knän: Hoppas från ena benet till andra och dra upp knät till maghöjd samtidigt som armarna pendlar exakt som vid löpning. Tänk på samma sak med hållningen som i övriga övningar och att inte luta bakåt vilket är lätt att göra i den här (stärker upp höftböjaren och övar kroppen i en god hållning).

Hälkick: Luta hela kroppen aningen framåt som om ni skulle åka segway, pressa fram höften så att ni inte får en ankstjärt utan höften ska gå i linje med övriga kroppen, kicka bak med fötterna mot rumpan (stärker upp säte och baksida lår och lär kroppen att hålla en lätt lutning framåt som är positivt vid löpning).

Related Posts